Trn v peti

Heel Spurs - The Foot Care Group Petni trn je izraz za kostni izrastek na kosti v stopalu imenovani petnica (lat. calcaneus). Petni izrastek se pojavi, ko je stopalo izpostavljeno večjim obremenitvam. Ob večjih obremenitvah in poškodbah se na mesto petnice prične odlagati odvečni kalcij, kar v večini primerov ne povzroča težav. Problem nastane, ko se poškodbe ponavljajo, kar privede do tega, da se prične kalcij kopičiti na enem mestu in se izoblikuje v trnu podobno deformacijo.

Deformacija se lahko pojavi:

● na spodnjem delu petnice, čemur pravimo spodnji petni trn in sega v plantarno fascijo stopala,

● na zgornjem delu petnice, čemur pravimo zgornji petni trn (ali Haglundova peta) in se pojavi na narastišču ahilove tetive na petnico.

POGOSTOST

Trn v peti prizadane okoli 15% ljudi. Najpogosteje so to starejši, namreč z leti se poveča možnost nastanka za trn v peti (tveganje se poveča po 60. Letu). Prav tako je zgornji petni trn bolj pogost pri ženskah kot pri moških, medtem ko pri spodnjem trnu petnice ne prihaja do razlik med spoloma.

DEJAVNIKI TVEGANJA:

  • prevelika telesna teža,
  • nepravilna hoja,
  • tek na trdih površinah,
  • nepravilna obutev (nošenje visokih pet pri ženskah),
  • diabetes,
  • stoječe delo,
  • plosko stopalo,
  • ter nekateri športi.

SIMPTOMI

Če je trn petnice simptomatski je značilna ostra in zbadajoča bolečina. Bolečina je najhujša zjutraj, po parih korakih se izboljša. Prav tako se bolečina poveča ob daljšem mirovanju in nato povečani obremenitvi stopal. Športna aktivnost stanje poslabša. Pacienti opisujejo bolečino kot ostro in zbadajočo. Nekateri ljudje s trnom petnice ne občutijo simtome, namreč nekje okoli 40-65% ljudi s trnom petnice je asimptomatskih.

ZDRAVLJENJE

Pri trnu v peti v fizioterapiji uporabljamo in kombiniramo aparaturne tehnike kot so udarni val, laser in tecar terapija. Svetovana je tudi kinezioterapija, ter manualna terapija za odpravo bolečine. V upoštev pride tudi medikamentozna terapija. V zadnji vrsti ostaja tudi možnost operativnega zdravljenja, če konzervativna terapija ne pokaže zadostnega učinka.