Iridiologija

Naravna terapija, ki proučuje šarenico (iris), v kateri se odraža psihofizično stanje osebe.

Študija o iridiologiji trdi, da lahko s preučevanjem oznak v irisu razberemo bolezenska stanja v različnih delih telesa. Verjamemo, da imajo vsaka vlakna, barva, vzorec in okvara v irisu refleksno korelacijo s pojavom bolezni ali okvaro organa. Z raziskovanjem očesa lahko iridiologi razkrijejo celotno zdravstveno stanje bolnika in njegove nagnjenosti k spodaj opisanim boleznim in morebitnim nadaljnjim problemom.

Levo oko ustreza levi strani, desno oko pa desni strani telesa. Na splošno so višji organi (npr. možgani, ščitnica) na vrhu šarenice in spodnji organi (npr. ledvice) na dnu.

Iridiologija se uporablja  kot orientacijsko diagnostično orodje in ne za zdravljenje. Gre le za usmeritve, ni zdravniški pregled ali dokončna diagnoza bolezni, za slednje predlagamo nadaljnje preiskave. Je pa iridiologija zato dragocen diagnostični pripomoček, ki lahko služi kot izhodišče za nadaljnje terapije in obravnave.

Razlaga iridioloških stanj

Primarna teorija iridologije je, da je iris izdelan v plasteh, ki predstavljajo štiri faze aktivnosti tkiva:

Potencialna nagnjenost k težavam glede na barvo oči – nekaj primerov:

Modre oči

Modre oči nosijo povečano tveganje za težave z zgornjimi dihalnimi potmi, prebavnim traktom, urogenitalnim traktom, limfnim tkivom, sklepi, ledvicami in nadledvičnimi žlezami.

Večbarvne oči

Pri večbarvnih očeh je običajno povečano tveganje za težave z jetri, prebavnim traktom in alergijami.

Rjave oči

Rjave oči imajo običajno  predpogoj za krvne motnje in neravnovesja mineralov, zlasti kalcija. Več pozornosti je potrebno nameniti cirkulacijskemu sistemu, jetrom, vranici, kostnemu mozgu, prebavnemu sistemu in endokrinim žlezam.

Barve na določenem mestu šarenice ustrezajo območju telesa, kot kaže spodnja slika. Na podlagi tega se diagnosticira vzrok telesnih težav.

Prednosti