Tonske tabele za ankilozirajoči spondilitis

Strokovnjaki priporočajo vadbo na tonskih mizah pri pacientih z ankilozirajočim spondilitisom

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je vnetje medvretenčnih sklepov, ki mu sledi ankiloza (negibljivost). Ankiloza je zmanjšana gibljivost sklepa, ki nastane kot posledica tvorbe kostnega, hrustančnega ali fibroznega tkiva med sklepi. Posledica omenjenega patološkega procesa je, da se hrbtenica znajde v togem položaju, kot bi bila napolnjena z betonom, kar bistveno omejuje gibanje v njej. Obseg gibljivosti v sklepih se postopno zmanjšuje, kar pomeni da lahko hrbtenica postane toga.

Slika, ki vsebuje besede sličica, ilustracija, risanka

Opis je samodejno ustvarjen

Po vsem svetu število pacientov z ankilozirajočim spondilitisom doseže 3%. Moški zbolijo od 3,5 do 5-krat pogosteje kot ženske, predvsem v starosti od 17 do 35 let. Pri moških je bolezen bolj agresivna.

Pri ženskah se bolezen odvija na poseben način, na primer artralgija (bolečina v sklepih) je blaga, artritis se pojavi z dolgotrajno remisijo, ni kliničnih znakov sakroileitisa, funkcija hrbtenice ostane dolgo časa normalna, bolezen napreduje potiho in počasi. Ankilozirajoči spondilitis (AS) običajno prizadene hrbtenico in sakroiliakalne sklepe ter velike sklepe spodnjih okončin. V 10-45% primerov se pojavi poškodba oči, katera se pojavi v obliki iritisa (vnetni proces šarenice zrkla).

Sami vzroki bolezni ankilozirajočega spondilitisa niso povsem jasni. Vendar obstaja nekaj možnih dejavnikov:

 • dednost,
 • sprememba imunskega statusa,
 • poškodbe medenice ali hrbtenice,
 • hormonske motnje in vnetja,
 • nalezljive in alergijske bolezni.

Glavni simptomi ankilozirajočega spondilitisa vključujejo okorelost in bolečino v ledvenem delu, ki se širi v zadnjico in noge. Bolečina se običajno okrepi v drugi polovici noči. Simptomi vključujejo tudi bolečine v petnih kosteh in otrdelost prsne hrbtenice. Če se pojavi eden ali več simptomov je potreben posvet z revmatologom.

Kakšni so simptomi ankilozirajočega spondilitisa?

Ankilozirajoči spondilitis se prikrade neopaženo, vendar ga je mogoče določiti z naslednjimi točkami:

 • jutranja okorelost hrbtenice,
 • splošna šibkost in utrujenost,
 • vnetje oči,
 • nejasna bolečina v ledvenem in sakralnem predelu,
 • nelagodje pri sedenju na trdi podlagi,
 • zmanjšan obseg gibljivosti vratne hrbtenice,
 • konstrikcijsko nelagodje v prsih,
 • bolečina v predelu kolka.

Kako poteka zdravljenje Bechterowe bolezni?

Običajno so po potrditvi diagnopze predpisani:

 • nesteroidni antirevmatiki (NSAID),
 • hormonska zdravila (glukokortikosteroidi),
 • imunosupresivi,
 • fizioterapija. Z namenom upočasnitve napredovanja togosti sklepov prsne hrbtenice in zmanjšanjem tveganja za pljučne bolezni je pacientu predpisana fizioterapija in terapevtske vaje.

Potrebno je poudariti, da NAJVEČJI UČINEK prinaša gibanje. Toda zaradi omejitev nekateri pacienti dlje časa ne zmorejo sami izvajati gimnastike (amplitudnih gibov), čeprav je to izjemno potrebno! Tukaj pa pride na pomoč dosežek sodobne medicine – posebne biomehanske električne vadbene naprave (TONUS TABLES).

Načelo delovanja biomehanskih električnih trenažerjev temelji na ponavljajočih se gibih gibljivega dela, ki aktivira mišice različnih delov telesa in prisili določene sklepe k delovanju. Naprava lahko deluje v koncentričnem, pasivnem in ekscentričnem načinu, zaradi česar je priljubljena pri zdravljenju in rehabilitaciji patologij mišično-skeletnega sistema.

Z namenom, da bi dosegli učinek gibalne terapije za Bechterewovo bolezen, je potrebno opraviti veliko število ponovitev, kar je včasih težko doseči že pri zdravemu človeku in še veliko težje pri tistih, ki trpijo za AS. Zato osebe pogosto v začetnih fazah rehabilitacije potrebujejo pomoč pri gibanju, zunanjo silo, ki asistira pri gibanju okončin. Izjemna rešitev in pomoč pri gibanju so lahko tonske mize. Vsaka tonska miza je opremljena z motorjem, ki omogoča dvigovanje in spuščanje želenih delov telesa v programiranem času. Prednost naprave je, da se ne more utruditi in se lahko ustavi, ko je to potrebno. Če ste utrujeni, potem v pasivnem načinu vaši udi nadaljujejo v dani projekciji, da izvajajo gibe, ki so pomembni in potrebni za zdravje! Ker sklepi delujejo kot črpalke, če so v gibanju, črpajo potrebne tekočine po telesu.

Zlato pravilo za ankilozirajoči spondilitis: ČIM VEČ SE GIBAJTE!

Slika, ki vsebuje besede šport, plesalec, ples, telesna pripravljenost

Opis je samodejno ustvarjen

Pri tem moramo ostati realni, da je bolezen priznana kot neozdravljiva. Da, možno je upočasniti patološki proces, ga ustaviti ali poslati bolezen v remisijo in to je v okviru te bolezni mogoče, kot kaže naša praksa.

Glavna komponentna fizioterapevtske obravnave AS je SISTEMATSKO GIBANJE VELIKIH SKLEPOV. Tarča bolezni so veliki sklepi; bolezen se običajno razvije iz sakrokokcigealne regije (medeničnega obroča in trtice). Za to gibanje je zasnovana ena od miz, ki izmenično dviguje noge osebe navzgor in navzdol v navpični projekciji gibanja, posebej vpliva na glutealne mišice in ustrezno razvija sakrokokcigealno regijo.

Seveda so v liniji tudi druge tonske mize. Na primer za horizontalno projekcijo, ki omogoča odmik in primik nog. Omenjena giba nista nič manj potrebna za celovito pomoč tistim, ki želijo ustaviti ankilozirajoči spondilitis.

Vse je premišljeno in narejeno za varno in učinkovito delovanje. Biomehanske tonske mize se v kliničnem okolju uporabljajo že po vsem svetu, kar nam lahko pove veliko.