Spinalna stenoza

Človeška hrbtenica je sestavljena iz 33 vretenc in med vsakim vretencem je intervertebralni disk. Iz možganov pa vse do ledvene hrbtenice poteka centralni živčni sistem ali hrbtenjača. Hrbtenjača je dolga, tanka cevasta struktura, sestavljena iz živčnega tkiva, ki poteka skozi foramen vretenca ali spinalni kanal. Ko se začne spinalni kanal ožati in pritiskati na hrbtenjačo ali živčne korenine, imenujemo spinalna stenoza. Odvisno od položaja prizadete hrbtenice, lahko vsaka stopnja kompresije povzroči različne simptome kot npr bolečina, oslabelost ali mravljičenje v določenem segmentu telesa. Spinalno stenozo lahko dobimo prirojeno ali pridobljeno. Prirojenih je samo 9% , ostale so pridobljene. Pridobljena steznoza predvsem nastane zaradi travme, degenerativnih sprememb in sistemskih procesov. Poškodba običajno prizadane spinalni kanal z mehansko silo. Degenerativne spremembe se pojavijo, ko pride do zožitve spinalnega kanala in lateralnega recesusa zaradi posteriorne diskus hernije, hipertrofije ligamenta flavum in spondilolisteze. Študije so pokazale, da ima 1/1000 oseb, starejših od 65 let, in približno 5/1000 oseb, starejših od 50 let, verjetnost za spinalno stenozo. Pri odraslih, starejših od 65 let, ki so podvrženi operaciji hrbtenice, je glavna diagnoza lumbalna spinalna stenoza.

DIAGNOZA

Za postavitev diagnoze spinalne stenoze vam bo osebni zdravnik zastavil vprašanja o simptomih in opravil pregled. Med pregledom bo iskal znake spinalne stenoze, kot so izguba občutka, šibkost in nenormalni refleksi. Za potrditev diagnoze vas bo najverjetneje poslal na rentgensko slikanje ali magnetno resonanco, kjer se bo na sliki detajlno opazilo spinalni kanal in živčne strukture.

SIMPTOMI SPINALNE STENOZE

Spinalna stenoza lahko povzroči bolečine v hrbtu in nogah. Najpogosteje se pojavi med hojo. Lahko se razvije šibkost nog, zaradi česar se počutite nestabilno. To lahko čutite obeh ali samo eni nogo. Pri hoji na daljše razdalje se pojavijo večje bolečine in otrplosti v eni ali obeh nogah. Simptomi se pojavijo tudi, če dalj časa stojite na mestu, ti se potem zmanjšajo, če se usedete ali nagnete naprej. Med počitkom pogosto ni bolečine.

ZDRAVLJENJE SPINALNE STENOZE

Kako si lahko sami pomagate?

Gibajte in še enkrat gibajte. Hrbtenica je ustvarjena za gibanje in s tem ko gibamo, hrbtenica postaja bolj mobilna in z mobilnostjo hrbtenice dosežemo da vsa tkiva, bolje drsijo med seboj. Učvrstiti je potrebno abdominalne mišice, mišice hrbta in povečati mišično vzdržljivost. Ko se simptomi blažijo, lahko počasi začnete z aerobno vadbo, kot je kolo ali plavanje. Plavanje je zelo priporčljivo za bolj mobilno in zdravo hrtbetnico. Pogovorite se s doktorjem ali fizioterapevtom o vajah ki lahko izboljšajo:

  • Fleksibilnost: Raztezne vaje lahko pomagajo pri bolečinah in izboljšajo držo ter napetosti v mišicah in ostalem tkivu.
  • Okrepite mišice: Niz vaj katere vam pomagajo okrepiti mišice, ki podpirajo celotno hrbtenico, ter vaje boljše ravnotežje. Tako kot raztezanje so to preproste vaje, ki jih lahko izvajate doma brez posebne opreme.
  • Povečate svojo kondicijo Aerobne vaje, ki pospešijo srce in dihanje, sproščajo kemikalije, imenovane endorfini, ki lahko ublažijo bolečino. Primeri aerobne vadbe hitra hoja, nordijska hoja, kolesarjenje, plavanje…

KLJUČNE TOČKE O LUMBALNI STENOZI

  • Lumbalna spinalna stenoza je zoženje hrbtenice, ki se pojavi postopoma skozi čas.
  • Za stenozo ledvene hrbtenice ni zdravila, vendar vam lahko vaš zdravstveno osebje pomaga pri obvladovanju bolezni.