Sok iz stebelne zelene

Če bi ljudje poznali vse močne zdravilne lastnosti soka zelene, bi ga vsi razglasili za čudežno superživilo. Zelena ima neverjetno sposobnost ustvarjanja obsežnih izboljšav za vse vrste zdravstvenih težav. Sok zelene je poln močnih protivnetnih lastnosti. To pomeni, da je zelo koristen za ljudi, ki trpijo za kroničnimi in skrivnostnimi boleznimi, vključno s stanji, označenimi kot “avtoimune”. Hashimotov tiroiditis, revmatoidni artritis (RA), fibromialgija, mialgični encefalomielitis/sindrom kronične utrujenosti (ME/CFS), borelioza, migrene, vrtoglavica, celiakija, sindrom razdražljivega črevesa (IBS), sladkorna bolezen, luskavica, ekcem, akne, lupus, Guillain-Barréjev sindrom, sarkoidoza, Raynaudov sindrom, Ménièrova bolezen, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERD), protin, burzitis, napihnjenost, črevesni krči, napenjanje, refluks kisline, vrtoglavica, zaprtje, sindrom nemirnih nog, mravljinčenje, otrplost – vsi ti simptomi in bolezni so za medicinske skupnosti skrivnost, čeprav imajo imena. Njihovih resničnih vzrokov medicinske raziskave in znanost še ne poznajo.

Zelena je zelenjava iz družine kobulnic; izvira iz mediteranskega okolja in bližnjega vzhoda in se goji po vsem svetu. Sorte zelene so glede na barvo pecljev razdeljene v štiri vrste (rdeča, bela, zelena in rumena). Zeleno navadno pražimo z drugimi sestavinami ali uporabimo kot začimbo za izboljšanje okusa juhe, lahko pa jo uživamo surovo, predvsem kot solato ali kot sok zelene. Raziskave pravijo, da ima zelena, izpostavljena termični obdelavi, zmanjšano antioksidativno delovanje fenolnih spojin, njihova struktura pa se spremeni v takšno, ki se v človeškem telesu ne absorbira in ne presnavlja. Surova zelenjava ohrani svoje hranilne snovi v velikih količinah. Zeleno so najprej uporabljali kot zdravilno rastlino. Po dolgem obdobju gojenja in žlahtnjenja se danes uporablja kot zelenjava v kulinariki. Raziskovalci so ugotovili, da je v primerjavi s kuhano vodo iz zelene sok zelene učinkovitejši pri zmanjševanju hipertenzije. Sok zelene lahko uživate samega ali v mešanici z drugimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Dokazano je bilo, da se sok zelene lahko uporablja kot dodatek pri zdravljenju hipertenzije. Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko sok zelene zaščiti bolnike, ki se zdravijo, pred kongestivnim srčnim popuščanjem pri zdravljenju različnih vrst raka.

Zelena je bogata z različnimi koristnimi bioaktivnimi sestavinami, vključno s flavonoidi, fenolnimi kislinami, furokumarini, terpenoidi in ftalidi. Zelena ima antioksidativne, protivnetne, protirakave, antirevmatične, antihipertenzivne, antidiabetične in nevroprotektivne lastnosti. Flavonoidi delujejo kot lovilci prostih radikalov in antioksidanti ter imajo antimutagene, protivnetne in protivirusne učinke. Glavni flavonoid v zeleni je apigenin, ki se že stoletja uporablja kot tradicionalno ali alternativno zdravilo. Ima številne terapevtske funkcije za diabetes, amnezijo, Alzheimerjevo bolezen, depresijo, nespečnost in raka.

Zelena lahko izstrada patogene, poleg tega pa vsebuje množico neodkritih mineralnih soli, ki skupaj delujejo kot antiseptik. Ko te močne mineralne soli pridejo v stik z virusi, kot so Epstein-Barr, HHV-6 in pasovec; bakterije, kot je Streptococcus; in drugi patogeni – povzročitelji težav, odgovorni za kronične bolezni – soli začnejo razgrajevati celične membrane patogenov, jih sčasoma ubijejo in uničijo. Mineralne soli so ključne za optimalno delovanje našega telesa. Ohranjajo delovanje vaših ledvic in nadledvičnih žlez ter dvigujejo klorovodikovo kislino v črevesju, da lahko vaše telo razgradi in asimilira, kar jeste – medtem pa uravnavajo vaš pH ter čistijo in obnavljajo vaš želodec, preostali del prebavnega trakta in, kar je najpomembnejše – vaša jetra. Omogočajo tudi, da informacije potujejo po vašem telesu, tako da lahko ostane v ravnovesju ne glede na to, kaj se zgodi. Mineralne soli, zlasti v zeleni, so ključnega pomena pri električnih impulzih, ki uravnavajo telo – so gradniki za kemikalije nevrotransmiterjev, sprožijo električno impulzno aktivnost in podpirajo delovanje nevronov. Mineralne soli zelene so tako pomembna podpora centralnemu živčnemu sistemu, kar pomeni, da so izjemno zdravilne za ljudi, ki se spopadajo z depresijo, anksioznostjo, možgansko meglo, zmedenostjo, bipolarno motnjo, izgubo spomina, Alzheimerjevo boleznijo, obsesivno-kompulzivno motnjo (OKM).

Uravnoteži PH vašega telesa in preprečuje prepustnost amoniaka

Zakaj je tako koristno, da sok zelene krepi klorovodikovo kislino v črevesju? Ker je klorovodikova kislina ključnega pomena za prebavo in ohranjanje alkalnosti vašega prebavnega sistema.

Čeprav lahko slišimo besedo “kislina” in pomislimo “slabo”, so želodčne kisline, vključno s klorovodikovo kislino, nujne in koristne kisline, ki jih ne smemo zamenjevati s kislim prebavnim sistemom, ki škoduje zdravju.

Ko pojemo hrano, se le-ta v želodcu prebavi s pomočjo klorovodikove kisline. Če so ravni klorovodikove kisline neuravnotežene ali nizke, vaša hrana v želodcu ne bo dovolj prebavljena. To pomeni, da se hrana ne bo dovolj razgradila, da bi vaše celice lahko dostopale do hranil; namesto tega bo hrana samo sedela in gnila, kar bo povzročilo razvoj slabih kislin.

Drugo stanje, ki poslabša nizko klorovodikovo kislino in ustvarja prepustnost amoniaka, so počasna, stagnirajoča, zamaščena jetra. Osnovna obolenja jeter so zelo pogosta. Počasna, stagnirajoča, zamaščena jetra povzročajo manjšo proizvodnjo žolča, kar pomeni, da telo ne more zlahka razgraditi in razpršiti maščob, kar prispeva tudi k gnitju črevesja, kar povzroča še večjo prepustnost amoniaka. Bistvenega pomena je razumeti, kako podpirati svoja jetra, saj ima danes skoraj vsakdo počasna jetra, ki so v središču neštetih simptomov, bolezni ter prezgodnjega staranja in smrti.

Sok zelene učinkovito obnovi želodčno kompleksno ravnovesje in oskrbo s klorovodikovo kislino. Prav tako krepi prebavni sistem, tako da pomaga pri zdravljenju jeter, kar vodi do povečane proizvodnje žolča, lajša zaprtje in napenjanje. Poleg tega z znižanjem ravni patogenov, kot so bakterije in virusi, ter vsiljivcev, kot so glive in plesen, vodi do okrepljenih črevesnih oblog. Sok zelene je eden najglobljih načinov, če ne celo najgloblji, za obnovitev prebavnega zdravja.

Anthony William je avtor knjige Celery Juice – Medical Medium. Anthony v knjigi pravi, da je sok zelene neopevana superživilo z neverjetno sposobnostjo ustvarjanja obsežnih izboljšav na vseh ravneh našega zdravja. V tej knjigi Anthony pojasnjuje, kako zelena deluje protivnetno, alkalizira, obnavlja zdravje in kako pravilno izvajati čiščenje s sokom zelene, kdaj piti sok in kaj pričakovati med razstrupljanjem.

Nasveti za pitje soka zelene

Vsako jutro na prazen želodec popijte približno 400- 500 ml soka zelene. Prepričajte se, da je svež, navaden sok zelene brez drugih sestavin. Sok zelene je zdravilna, ne kalorična pijača, zato boste po soku še vedno potrebovali zajtrk. Počakajte vsaj 15-30 minut po pitju soka zelene, preden zaužijete kar koli drugega.

Če ste občutljivi in je 500ml preveč, začnite z manjšo količino in nadaljujte.

Kadar je le mogoče, uporabljajte organsko zeleno. Če uporabljate običajno zeleno, jo pred iztiskanjem še posebej dobro operite.

Pa veselo sokanje!