Rehabilitacijske zmožnosti multifunkcionalnih mehanoterapevtskih kompleksov

Rehabilitacijske zmožnosti multifunkcionalnih mehanoterapevtskih kompleksov (»tonskih miz«) v procesu okrevanja pacientov po okužbi s koronavirusom COVID-19

Metode pasivno-aktivne mehanoterapije so se izkazale pri zdravljenju različnih oblik dorzopatij, kroničnih bolezni ligamentno-sklepnega aparata, medeničnih disfunkcij, osteoporoze in mišične atrofije pri osebah starejše starostne skupine. Od sredine 90-ih let dvajsetega stoletja so bile metode avtomatizirane mehanoterapije z uporabo kompleksov “tonske mize” uvedene v številne klinične ustanove in letovišča v Rusiji.

Slika, ki vsebuje besede oseba, koleno, oprema za vadbo, telesna pripravljenost

Opis je samodejno ustvarjen

Nekoč razvita v ZDA, nato preoblikovana v Angliji, Staufferjeva tehnika (po dr. Staufferju) se je učinkovito uporabljala ne le za rehabilitacijo in zdravljenje, ampak se je razvila tudi v športni industriji. Kompleks, sestavljen iz 8 ali 6 ležišč ali tonskih miz, omogoča skoraj celotno paleto možnih gibov: pasivno, pasivno s spremljavo ali pomočjo, pasivno-aktivno, aktivno proti uporu in aktivno s pomočjo.

Tonske mize so oblikovane po osnovnih principih avtomatizirane mehanoterapije z možnostjo regulacije moči, hitrosti in volumna gibov različnih mišičnih skupin. Sposobnost zagotavljanja širokega spektra različnih gibov spodnjih in zgornjih okončin ter ledvenega in medeničnega predela naredi te sisteme skoraj univerzalne. Pomembna lastnost teh rehabilitacijskih sistemov je, da je pacient na tonski mizi v ležečem ali sedečem položaju.

To omogoča začetek rehabilitacijskih ukrepov čim prej – takoj po tem, ko pacient začne sedeti na postelji. In tudi če se še ne more samostojno gibati, pasivne vaje z različnimi elementi gibanja pospešijo njegovo vertikalizacijo in sposobnost, da se pstopno lahko začne samostojno gibati. Naše študije so to pokazale, da se je pri pacientih po možganski kapi izboljšala neodvisnost in samostojno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti.

V času pandemije je Covid-19 pred zdravstvene delavce različnih profilov postavil izzive, povezane ne le s hitro diagnostiko in zdravljenjem, ampak tudi z zagotavljanjem kakovostne zdravstvene oskrbe, vključno z rehabilitacijskimi ukrepi med in po novi okužbi z vriusom.

Učinkovitost uporabljenih metod je neposredno odvisna od zgodnjega začetka rehabilitacijskih dejavnosti v bolnišnici, nadaljevanja v ambulantnih okoljih in nato na stopnji zdraviliškega zdravljenja.
Kot veste, je na prvem mestu pri rehabilitaciji bolnikov s COVID-19 ponovna vzpostavitev dihalne funkcije in odprava mišične disfunkcije.

Na spodaj opisanih področjih je uporaba multifunkcionalnih mehanoterapevtskih ležišč (tonus miz) še posebej aktualna:

 • proces rehabilitacije in obnove motoričnih funkcij se lahko začne že v zgodnji fazi;
 • proces rehabilitacije se lahko začne s pasivnimi vajami, ki jih mehanski simulatorji samodejno izvajajo na pacientu z določeno hitrostjo;
 • proces obnavljanja in vzdrževanja motoričnih funkcij, ki se je začel v zgodnji fazi, pomaga preprečevati razvoj atrofije mišic, ohranjati gibljivost sklepnega aparata, izboljšati trofizem zaradi aktivacije venskega in limfnega odtoka, preprečuje in zmanjšuje tveganje za nastanek trombov v spodnjih okončinah,
 • zmanjšuje stopnjo kognitivnih in depresivnih reakcij iz dela v majhni skupini pacientov, ki jih združujejo skupni cilji;
 • pacienti z omejeno mobilnostjo se iz invalidskega vozička preselijo na tonske mize, na katerih s pomočjo terapevta hitro obvladajo in obnovijo funkcionalno stanje mišičnih skupin spodnjih okončin. To še posebej velja za nepokretne paciente.

Kar je še posebej pomembno, pri pacientih z oslabljeno pljučno funkcijo lahko vaje v pasivnem načinu izvajamo sočasno ali brez prekinitve inhalacijske terapije (kisik, singletni kisik ali druge inhalacijske mešanice).

Naslednja faza rehabilitacije poteka v kliniki ali rehabilitacijskem centru. Tukaj je kompleks miz za toniranje mogoče namestiti v dvorani splošne terapevtske telesne vzgoje (PT) ali v ločenem prostoru. Poleg pacientov po okužbi s koronavirusom se v teh kompleksih lahko rehabilitirajo tudi druge skupine bolnikov: bolniki po možganski kapi ali miokardnem infarktu, bolniki po rekonstruktivnih operacijah velikih sklepov (koleno, kolk), bolniki v fazi okrevanja po poškodbah, bolniki v starejša starostna skupina s takšnimi patologijami, kot so sladkorna bolezen, osteoporoza, sarkopenija in številne druge.

Ena najpomembnejših lastnosti tega kompleksa je možnost personalizacije rehabilitacijskega programa, postopnega prehoda in kombiniranja različnih vrst gibov, njihovega hitrostnega in časovnega odmerjanja ter kombinacije različnih skupin vaj. Posebna prednost je možnost kombiniranja vadbe na mehanoterapevtskih tonskih mizah z drugimi fizioterapevtskimi postopki hkrati. To nedvomno daje po eni strani hitrejše rezultate, po drugi strani pa zmanjšuje obremenitev zdravstvenega osebja. Primeri možnosti kombinirane uporabe so lahko naslednji: kombinacija vaj na tonskih mizah s sočasno izpostavljenostjo nizkofrekvenčnim električnim tokom (DDT, faradični tokovi, Ruski tokovi, TENS). To omogoča zmanjšanje bolečine med vadbo in aktiviranje mikrocirkulacije mišic in ligamentno-sklepnega aparata. Za zmanjšanje spastičnih stanj, izboljšanje delovanja sklepnega in tetivno-ligamentnega aparata lahko uporabite takšne metode toplotne obdelave, kot so lokalna uporaba toplotnih nosilcev – parafin, parafango, ozokerit, izpostavljenost infrardečemu sevanju, vključno s polariziranimi viri svetlobe (infrardeči oddajniki, svetilka Bioptron itd.).

Ostala zdravilišča.  Na stopnji zdravilišč ima kompleks avtomatiziranih mehanoterapevtskih simulatorjev (tonusne mize) najširše možne možnosti uporabe. Eden glavnih problemov zdraviliške industrije danes je pomanjkanje zdravstvenega osebja. Kot je znano, so različne oblike fizikalne terapije še posebej priljubljene med pacienti, vendar pomanjkanje osebja ali njihovo pomanjkanje močno ovira in omejuje uporabo različnih metod vadbene terapije v zdraviliščih. Avtomatizirani sistemi “tonirnih miz” omogočajo ne le olajšanje dela terapevta fizikalne terapije, temveč tudi večkratno povečanje pretoka rehabilitiranih pacientov. S skupinskimi tečaji in prisotnostjo celotnega kompleksa 8 miz za toniranje, neprekinjen proces rehabilitacije v skupinah po 6 ljudi omogoča izvajanje kompleksnih rehabilitacijskih postopkov za najmanj 48 pacientov v eni delovni izmeni, z dvoizmenskim delom pa se ta priložnost podvoji. Glede na vedno večjo potrebo po rehabilitaciji mišično-skeletnega sistema in lokomotornega sistema po okužbi s koronavirusom je to še kako aktualno.

Z uporabo sodobnega sistema multifunkcijskih avtomatiziranih mehanskih simulatorjev (tonirnih miz) dosegamo naslednje rezultate:

 • odpravljamo oslabelost in motnje v delovanju mišično-skeletnega sistema in gibalnih sistemov;
 • izboljšanje mikrocirkulacije mišičnega tkiva, povečanje venskega in limfnega odtoka,
 • zagotavljanje aktivacije tkivnega metabolizma, zmanjšanje intersticijskega edema spodnjih okončin;
 • aktiviramo propriocepcijske sisteme in izboljšamo gibljivost in stabilnost pacienta;
 • s kombinacijo pasivnih in aktivnih gibov hitro obnovimo eksplozivno mišično jakost in mišično moč najpomembnejših mišičnih skupin;
 • s kombiniranjem aktivnih gibov proti uporu z dihalnimi vajami spodbujamo aktivno obnovo funkcij dihalnih mišic, predvsem diafragme in zunanjih medrebrnih mišic;
 • aktivne vaje v udobnih in varnih ležečih in sedečih položajih omogočajo izvajanje vadbe pri širokem krogu pacientov, širijo indikacije in zagotavljajo varnost pri ljudeh s kroničnimi boleznimi srca in ožilja ali centralnega živčnega sistema.

Varnost, učinkovitost, vsestranskost – to so lastnosti, zaradi katerih so sodobni kompleksi “tonskih miz” potrebni in zahtevani na vseh stopnjah medicinske in športne rehabilitacije.