Preprečevanje in zdravljenje krčnih žil spodnjih okončin

Krčne žile so znana kot specifična bolezen s svojimi odtenki, ki jih je potrebno upoštevati pri zdravljenju in preprečevanju njihovega nastanka. Glavna komponenta krčnih žil je pojav “šibkosti” v venski steni, ki se postopoma razteza. V tem primeru se razvije insuficienca ventila (povratni tok krvi v venah). Venske zaklopke, ki uravnavajo dotok krvi v srce, se deformirajo in odpovejo ter posledično ne zmorejo opravljati svoje funkcije.

Slika, ki vsebuje besede oseba, prst na nogi, ud, bosi

Opis je samodejno ustvarjen

Nadaljne napredovanje bolezni lahko vodi v derfomacij ven, saj se oblikujejo “izbokline” in “vozli”.

Omeniti velja, da najpogosteje prizadene ženske s prekomerno telesno težo, ki so imele več nosečnosti in so v menopavzi. Krčne žile prizadanejo tudi moški spol, po statističnih podatkih ima krčne žile vsak peti moški. Zanimivo je, da se negativni simptomi povečajo z zmanjšano aktivnostjo. Na primer, to pomeni, če je oseba dlje časa nepremična (sedi na stolu ali stoji) se v nogah pojavi “kurja polt”, oteklina in splošno nelagodje. Med telesno aktivnostjo, zlasti pri gibanju, hoji, se težave zmanjšajo. Sklepamo lahko, da je za osebe s krčnimi žilami primerna lahka telesna aktivnost brez preobremenitve. Olajšanje prinaša tudi počitek v vodoravnem položaju in polsedenje, vendar je bolj primerno dvigniti noge nad nivo srca (položite jih na stol). Simptomi so bolj izraziti v poletnem obdobju.

Da bi razumeli nadaljnji proces zdravljenja, poglejmo tudi, kaj je mišično-venska črpalka. Mišično-venska črpalka spodnjih okončin je sistem, ki vključuje segmente globokih, komunikacijskih in površinskih ven.  Med sprostitvijo mišice (na primer telečje mišice) se kri absorbira iz površinskih in oddaljenih odsekov globokih ven v mišične sinuse, ki se nahajajo v debelini mišice. Nato, ko so mišice stisnjene, se kri iztisne v velike globoke vene, kot iz šobe. Opisani mehanizem se imenuje periferno srce. Kadar le ta sistem odpove, pride do venskega zastoja, posledično pa dobimo vensko popuščanje. To je še en argument, ki govori v prid uporabi telesne dejavnosti za zdravljenje, in sicer mehanoterapije v vodoravnem položaju na posebej zasnovanih simulatorjih.

Telesna dejavnost za krčne žile spodnjih okončin

S posebnimi vajami na tonskih mizah lahko zaustavimo razvoj krčnih žil in znatno okrepimo poškodovane krvne žile in mišice, izboljšamo pretok krvi in ​​povečamo pretok limfe.

Redne sistematične vaje na tonskih mizah lajšajo otekline, povečujejo odtok limfe in s tem lajšajo utrujenost v nogah. Če ne izvajate telesne dejavnosti, primerne za krčne žile, bo sistematična stagnacija krvi v nogah povečala pritisk na stene vene. Pri vadbi morate upoštevati, da preveč stresa in premalo telesne aktivnosti ne bosta koristila krčnim žilam na nogah. To pomeni, da je potrebno izvajati preventivne vaje v pasivnem načinu brez napora in se izogibati utrujenosti.

Tonske mize izpolnjujejo glavna merila za preprečevanje in zdravljenje krčnih žil:

1. Vodoravno pozicioniranje (priporočen položaj za krčne žile spodnjih okončin).

2. Pasivni način gibanja.

3. Učinek se lahko doseže le ob redni izvedbi.

Vodilni strokovnjaki pravijo, da je treba mehanoterapevtske vaje za noge s krčnimi venami spodnjih okončin izvajati vsaj 2-krat na dan – zjutraj in zvečer, vendar ne več kot petkrat na dan. Trajanje vadbe je približno 25 minut, če sta dve uri na dan. Po vajah je priporočeno mirovati približno 10 minut. Ena izmed možnosti je ležanje neposredno na tonski mizi z dvignjenimi nogami, dokler se telo ne sprosti. Takšne vaje bodo pomagale normalizirati pretok arterijske krvi, obnoviti prehodnost žilne postelje na poškodovanem območju in zmanjšati degenerativne spremembe v tkivih spodnjih okončin.

Kako lahko z obremenitvijo škodimo krčnim žilam?

  • Vaje za krepitev s palico. Aksialna obremenitev (navpična) z utežmi. Privede do zastajanja krvnega pretoka v nogah ter posledično do ogromnega pritiska na žilno posteljo spodnjih okončin.
  • Sobna kolesa so strogo prepovedana.
  • Prepovedano je tudi skakanje in tek – pri doskoku na kosti in sklepe ter vaša mehka tkiva prevzamejo sile skoka kar pomeni, da gre levji delež bremena na vene in ožilje.

Na koncu je vredno dodati, da morate ponovno razmisliti tudi o svojem življenjskem slogu.

  • Izvajati morate redno telesno aktivnost, ne da bi pri tem preobremenili noge. Izogibajte se alkoholu in kajenju.
  • Znižanje indeksa telesne mase je zelo dobra pomoč pri preprečevanju krčnih žil spodnjih okončin.

Slika, ki vsebuje besede risanka, risanje, ilustracija, animirana risanka

Opis je samodejno ustvarjen