Osteoporoza

What You Need to Know About Osteoporosis | Spine-health

Osteoporoza je ime za kronično bolezen kosti. Gre za zmanjšanje gostote kostne mase in spremenjeno kvaliteto kostnine, kar privede do povečanega tveganja za zlome kosti. Do zloma lahko pride že pri najmanjših obremenitvah. Je ena izmed najpogostejših kroničnih stanj in v največji meri prizadane ženski spol (je kar trikrat pogostejša kot pri moških).

Pravimo, da je osteoporoza bolezen starejših. Pojavlja se namreč pogosteje v kasnejših življenjskih obdobjih. Procentualno gledano ima osteoporozo v Sloveniji kar 27% žensk po 50. Letu starosti, pri moških po 60. letu pa se pojavlja nekje pri 14%. Bolezen se razvija počasi in se velikokrat zgodi, da pacienti ne kažejo simptomoov, zato se bolezen navadno diagnosticira šele po zlomu kosti. Najpogosteje pride do zloma na predelu zapestja, kolka in na področju hrbtenice, kjer pride zelo pogosto do zloma vretenc. Seveda pa se zlomi lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa.

Osteoporosis: Causes, Symptoms & Prevention - Best Private Hospital in  Dubai Al Mankhool | IMH Dubai Osteoporosis: Symptoms, Causes & Treatment | Medcare

Kdaj se osteoporoza pojavlja oz. kateri posamezniki so torej bolj dovzetni za pojav tega obolenja?

7 Day Osteoporosis Diet Meal Plan

– pojavnost je večja pri ženskah, sploh pri ženskah v postmenopavzalnem obdobju,

– kar se tiče rasne skupine, so najbolj podvržene belke in azijke,

– povečano tveganje predsravljajo nekatera zdravila (npr. za rakava obolenja in glukokortikosteroidi),

– starost (kostna gostota se z leti zmanjšuje),

– osebe z nižjim indeksom telesne mase,

– genetska predispozicija

– hormonska neravnovesja

– prehrana (s premajhnim vnosom kalcija, vitamina D, ter beljakovin)

– nekatere bolezni (rak, HIV, revmatoidni artritis, bolezni ščitnice)

– nezdrav življenjski slog.

Kako diagnosticiramo osteoporozo? Najprej nas zdravnik fizično pregleda, povpraša o družinski zgodovini bolezni in o naši lastni zgodovini, po potrebi nas napoti še na merjenje kostne gostote. Pregled kostne gostote je neboleč. Gre za dvoenergijsko rentgensko absorbciometrijsko (DXA) meritev, kjer med meritvijo ležite na hrbtu v udobnem položaju, medtem ko aparat skenira vaše telo. Navadno se meri kostna gostota hrbtenice in kolkov, zaradi večjega tveganja zlomov na tem področju.

Preventiva pred kurativo. Pomembno je, da poskrbimo za zdravje še preden se le to začne krhati. To storimo z zdravimi življenjskimi navadami. Preventivni ukrepi so najuspešnješi, če jih uvedemo še pred 30.im letom. Tu je pomembna predvsem uravnotežena in pestra prehrana. To pomeni, da pazimo, da vnesemo v telo zadostno količino hranil (še posebej kalcija in vitamina D), Hkrati poskrbimo za redno gibanje in se izogibamo nezdravim navadam (kot je npr. kajenje).

Zdravljenje osteoporoze je konzervativno. Uporablja se medikamente, ki zavirajo razgradnjo kosti ali pa vzpodbudijo gradnjo. Ključna pri zdravljenju osteoporoze je tudi fizioterapija. S fizioterapijo vplivamo na povečanje mišične mase, izboljšanje ravnotežja, ter izboljšanje same mobilnosti, kar prispeva k zmanjšanemu tveganju za padce in zlome.