Kalcinacije v rami

Kalcinacije rame so akutno ali kronično boleče stanje, ki ga povzroča vnetje okoli kalcijevih oblog na kitah mišic ramenskega obroča (mišic rotatorne manšete). Kalcinacije so pojavljajo od 7 do 17 % oseb z bolečinami v rami.

Slika, ki vsebuje besede oseba, rama, koža, vrat

Opis je samodejno ustvarjen

Kalcijeve obloge naj bi bile sestavljene iz:

Zakaj pride do odlaganja kalcija v rami?

Vzrok za odlaganja kalcija v mišicah rotatorne manšete še vedno ni popolnoma znan. Najnovejša razlaga mehanizma nastajanja kalcijevih oblog opisuje glavno vlogo v matičnih celicah tetiv. V normalnih okoliščinah se te celice diferencirajo v tenocite (matične celice) ter se samo obnavljajo in imajo pomembno vlogo pri popravilu ter vzdrževanju tkiva. Vendar pa se lahko ob spremenjenih lokalnih razmerah, kot sta prekomerna mehanska obremenitev tetiv in kopičenje mikropoškodb, matične celice tetiv diferencirajo, namesto v tenocite (matične celice), v hondrocite ali osteoblaste (kostne celice). Dejavnost le teh celic povzroči osifikacijo in hondrometaplazijo, s čimer se v strukturi tetive tvorijo kalcitne obloge.

To pomeni, ko se med delom roka vzdržuje v določenem položaju, izvaja ponavljajoče gibe ali se rokuje s težjimi bremeni, se mišice ramenskega obroča stalno krčijo, kar vodi do pomanjkanja kisika in hranil potrebnih za ustrezno delovanje mišičnih vlaken ter v nadaljnje mikropoškodbe. Kopičenje mikropoškodb na tetivah mišic lahko vodi v spremenjeno delovanje tamkajšnjih celic in posledično odlaganje kalcija.

Kateri so dejavniki tveganja?

 • Običajno se pojavi pri posameznikih, starejših od 30 let
 • Prizadene do 10 % prebivalstva.
 • Ženske prizadene pogosteje kot moške.
 • Pacienti s sladkorno boleznijo pogosteje razvijejo kalcijeve obloge, pojavlja se pri približno 30 % vseh.
 • Raztrganina rotatorne manšete sočasno obstaja pri približno 25 % pacientov s kalcijevimi oblogami.
 • Od 10 do 25 % vseh primerov so kalcijeve obloge prisotne na obeh ramah.
 • Obloge se pojavljajo pri poklicih, ki zahtevajo daljše izvajanje del z rokami v notranji rotaciji in odmiku, kot so pisarniški delavci, delo za blagajno, šivilje ali delo v proizvodnji.
 • Najpogosteje (od 51,5 do 90 % primerov) kalcinacije prizadenejo tetivo mišice supraspinatus.

Slika, ki vsebuje besede sklep, kost, umetnost

Opis je samodejno ustvarjen

Kateri simptomi so značilni za kalcinacije?

Kalcijevo odlaganje je lahko tudi latentno in pri mnogih posameznikih tudi asimptomatsko. Običajno so najbolj značilni simptomi v rami; nenaden začetek bolečine, otrdelost, prisotnost otekline in močno omejeno gibljivost. Pacienti običajno kažejo specifično občutljivost na dotik nad veliko grčevino nadlahtnice in simptome, podobne subakromialnim utesnitvenim sindromom. Bolečina naj bi bila posledica vnetja na lokalno patološko motnjo in neposredno mehansko draženje. Pacienti običajno opisujejo bolečino, kot ostro in globoko.

Kako poteka zdravljenje pri kalcinacijah v rami?

Diagnoza se postavi na podlagi anamneze in fizičnega pregleda s poudarkom na radioloških slikah (ultrazvok (US), magnetna resonanca (MRI) in računalniška tomografija (CT)).

Kalcinacije v rami brez ustreznega zdravljenja lahko preidejo v kronično stanje. V zelo redkih primerih se kalcinacije odpravijo same od sebe.

Konzervativno zdravljenje lahko vključuje:

 • Nesteroidna protivnetna zdravila, običajno v zgodnejših fazah, ko so bolečine v rami neznosne.
 • Subakromialno injeciranje kortikosteroidov
 • Gibalna terapija z namenom ohranjanja gibljivosti in funkcionalnosti rame, katera se zaradi bolečin pogosto preneha uporabljati.
 • Manualna terapija za mobilizacijo sklepov ramenskega obroča in pravilno usmeritev kolagenskih vlaken.
 • Krioterapija za zmanjšanje bolečine.
 • Udarni valovi, povečajo prekrvavljenost poškodovanega tkiva, delujejo protivnetno in stimulirajo rastni faktor, kar posledično vodi reabsorbcijo kalcija. Udarni valovi so se v 70 % primerov izkazali za uspešne.

V 72 % primerov je konzervativno zdravljenje kalcinacij uspešno. Kadar je konzervativno zdravljenje po 6 mesecih neuspešno se kalcinacije v rami lahko zdravi tudi z operativnimi tehnikami.

Kako poteka pregled in rehabilitacija rame s kalcinacijami v Method Rebika Healthy?

Pred terapijo izvedemo diagnostični pregled z ultrazvokom za prepoznavanje in natančno lokalizacijo kalcinacij v tetivah mišic rotatorne manšete. Fizioterapevt dodatno preveri še funkcionalnost rame. Nato predvidoma izvedemo 4 terapije z udarnimi valovi in krioterapijo po 1 uro. Glede na funkcionalno stanje rame svetujemo še individualno prilagojeno gibalno terapijo. Vsako obravnavo zaključimo z laserjem za pospešitev celjenja tkiv. Na zadnjem pregledu, običajno po 4 terapiji, z ultrazvokom preverimo zmanjšanje oblog.

Slika, ki vsebuje besede posnetek zaslona

Opis je samodejno ustvarjen

Kako si lahko pomagam sam?

 • Čim hitreje si zagotovite ustrezno zdravstveno pomoč.
 • Prenehajte z rokovanjem težjih obremenitev. Največji stres za ramenski obroč predstavljajo dvigovanja nad glavo, delo z vibracijami, ponavljajoči gibi in dvigovanje težkih bremen.
 • Roko ne smete nehati uporabljati, dvakrat dnevno roko počasi razgibavajte v vse smeri.
 • Akutna stanja (manj kot 48 ur) po potrebi hladite in kronična stanja (več kot 3 tedne) grejte.
 • Zagotovite zadovoljivo število ur spanca (8 ur). Ne zaspite na prizadeti strani. Po potrebi si roke podložite z blazino, da bo roka na enaki višini, kot rama. S tem se bodo strukture v rami razbremenile.
 • Za sedenje uporabite stol, ki ima naslonjala za roke.