Artroza kolena

Artroza kolena in tipični znaki, ki kažejo na tovrstno zdravstveno stanje

Artroza kolena je najpogostejša ortopedska diagnoza. Težave se lahko pojavijo tako pri mladih kot pri starejših, vendar je bolj značilna za ljudi po 45. letu. Namreč gre za degenerativno obolenje, ki lahko prizadane katerikoli sklep (najpogosteje prizadeto koleno). Po domače povedano gre za obrabo sklepa, propadati začne sklepni hrustanec. Ob tem se pojavijo bolečine, ter omejena gibljivost. Značilno je tudi, da so simptomi v začetku poteka bolezni milejši, kasneje postane vstajanje po daljšem sedenju težje, tudi jutranje vstajanje iz postelje je oteženo. Ob napredovani bolezni so motene vsakdanje aktivnosti. Problem nastane tudi pri spanju, saj se zaradi bolečine pacienti pogosto prebujajo.

Kaj povzroča artrozo?

Artroza kolena je lahko posledica večih možnih vzrokov. Lahko pride do tega zaradi prekomerne telesne teže, prirojene nepravilnosti kolkov, noge na x ali na o, različne vnetne bolezni (npr. revmatoidni artritis), zaradi nestabilnost kolenskega sklepa po poškodbah vezi, ter zlomi.

Kako si lahko pomagamo?

Knee Strengthening Exercises - Sportsinjuryclinic.net

Zdravljenje artroze kolena poteka na dva načina: to je konzervativno ali operativno zdravljenje. Pri konzervativnem zdravljenju pride v upoštev fizioterapija. Medtem ko pri operativnem zdravljenju se zamenja sklep s totalno ali delno endoprotezo. Pomagamo si lahko tudi sami z znižanjem telesne teže (pri 10% znižanju telesne teže se zmanjša bolečina vsaj za polovico). Priporoča se tudi gretje kolen s termopakom v zgodnjih fazah obrabe, v kasnejših fazah se svetuje hlajenje. Priporočeno je izvajanje telesne vadbe kot je plavanje, sobno kolo, hoja…Svetuje se tudi uporaba primerne obutve in redno izvajanje terapevtskih vaj.