Akne

Zdravljenje aken z lasersko svetlobo

Akne so pogosta folikularna bolezen z velikim fizičnim in psihosocialnim bremenom. Patogeneza aken vključuje folikularno hiperkeratinizacijo, s hormoni povezano prekomerno tvorbo sebuma (izločka), prisotnost in prekomerno razrast bakterije P. acnes ter vnetje.

Slika, ki vsebuje besede koža, približati, oseba, vrat

Opis je samodejno ustvarjen

Aknaste spremembe delimo na vnetne in ne vnetne.

  • Ne vnetne spremembe so znane, kot mikrokomedoni, ki niso vidni s prostim očesom. Mikrokomedoni lahko nastanejo zaradi dejavnikov, kot so pomanjkanje linolne kisline, prekomerno izločanje andogrenov ali prosti maščobnih kislin. Komedoni se lahko pojavijo, kot zaprti – bele papule s premerom manjšin od 0,5 cm, in kot odprti komedoni – črne pege, pigmentirane z melaninom, s keratinskimi in lipidnimi depoziti v foliklu.

Slika, ki vsebuje besede koža, približati, vrat, oseba

Opis je samodejno ustvarjen

  • Pod vnetne spremembe spadajo: papula – pojavi se kot območje eritema in edema do 5 mm; pustula – punktilna vnetna sprememba z rumenkastim izločkom v sredini; nodul – vnetna sprememba, večja od 5 mm v premeru; cista – veliki komedoni, ki večkrat kapljajo in se kapsulirajo ter predstavljajo napete, štrleče globuse s pastozno in kazeozno vsebino in brazgotina – nepravilna depresija, prekrita z atrofično kožo.

Slika, ki vsebuje besede koža, približati, meso, oseba

Opis je samodejno ustvarjen

Brazgotine po aknah

Nastanek brazgotin po aknah je pogosta težava, s katero se sooča veliko oseb. Patofiziologija, ki povzroča nastanek brazgotin po aknah je posledica spremenjenega odziva na celjenje ran, ki ga sproži kožno vnetje, kar povzroči neravnovesje med matriksom in nastankom kolagena. Končni rezultat je prekomerno ali zmanjšajo odlaganje kolagena, ki se kaže kot prisotnost hipertrofičnih ali atrofičnih brazgotin po aknah.

Slika, ki vsebuje besede koža, približati, oseba, lice

Opis je samodejno ustvarjen

Večina brazgotin po aknah (80 – 90 %) je atrofičnih, medtem ko je manjšina keloidnih ali hipertrofičnih brazgotin. Brazgotine so lahko dodatno tudi erimatozne, hiperpigmentirane ali hipopigmentirane.

Zdravljenje brazgotin po aknah

Farmakološko zdravljenje aken vključuje lokalna in peroralna zdravila, kot so lokalni antibiotiki, lokalni retinoidi, benzoil peroksid, alda hidroksi kisline, salicilna kisilna ali azaleinska kislina. V hujših primerih so predpisani sistemski antibiotiki, kot sta tetraciklin in doksiciklin, peroralni retinoidi in nekateri hormoni. Zdravila delujejo tako, da preprečujejo nastajanje mikrokomedonov, sebuma, bakterije P. acnes in vnetja. Kljub številnim možnostim zdravljenja, ki so na voljo za zdravljenje aken se veliko pacientov ne odziva ustrezno na zdravljenje ali ima številne stranske učinke.

Konvencionalni načini zdravljenja aken so pogosto neprijetni in povezani s stranskimi učinki, kar je spodbudilo iskanje sprejemljivejših načinov zdravljenja. Za zdravljenje brazgotin po aknah obstajajo različne ne invazivne oz. alternativne strategije zdravljenja, kot je fototerapija ali svetlobna terapija (najpogosteje laserska in radiofrekvenčna terapija). Absorbcija toplotne energije s kromofori (celice, ki absorbijo svetlobo) v podkožju spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, zmanjšanje pigmenta, neposredno uničenje bakterije P. acnes in eritema. Učinek svetlobnega žarka se razlikuje glede na izbrano vrsto ter valovno dolžino naprave. Bakterija P. acnes ima svetlobno občutljive molekule, kar pomeni, da absorbcija svetlobe (med 380 in 440 nm valovne dolžine) povzroči fotokemično reakcijo, katera sproži nastanek prostih radikalov. Prosti radikali nato uničijo gostiteljsko bakterijo. Zaradi omenjenega pojava je svetlobno zdravljenje mogoče izkoristiti za zdravljenje aken in brazgotin.

ZANIMIVOST! Na podlagi zgoraj opisane fotokemične reakcije nekateri avtorji trdijo, da naj bi bila že izpostavljenost sončni svetlobi zelo učinkovita, in sicer do 70-odstotno učinkovita, vendar izpostavljenost UVA in UVB žarkom povzroča veliko nezaželenih učinkov, kar omejuje uporabo sončne svetlobe pri zdravljenju aken.

Slika, ki vsebuje besede zaprt prostor, elektronika, elektronska naprava, medicinska oprema

Opis je samodejno ustvarjen

V naši Method Rebika Healthy kliniki vam omogočamo terapijo z visokointenzivnim laserjem ali izposojo laserja na dom. Izposoja laserja na dom vam bo omogočila redne in večkrat dnevne terapije, ki bodo omogočile hitre in vidne rezultate. Za več informacij si lahko na naši spletni strani preberete prispevek o visokointenzivnem laserju.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, tla, odeja, daljinski

Opis je samodejno ustvarjen

V kliniki omogočamo izposojo laserske naprave PowerCure PRO na dom

Laserska naprava je prenosljiva in enostavna za uporabo. Vsebuje dve valovni dolžini, 650 nm in 808 nm. Glavni učinki naprave so zmanjšanje bolečine, pospeševanje pretoka krvi, aktivacija protivnetnih celic, zmanjšanje vnetja, pospešitev celjenja in regeneracije.

Na napravi lahko upravljate z dvema valovnima dolžinama, delovnim časom naprave od 5 do 60 minut in s kontinuiranimi ali pulznim načinom delovanja. Pred izposojo na dom vam omogočamo brezplačno posvetovanje o načinu uporabe naprave.