Uporaba tonskih miz za paciente z metaboličnim sindromom

Aerobna vadba in vadba za krepitev je primerna za velik delež oseb z metaboličnim sindromom. Toda težava te skupine je, da imajo skoraj vsi hude omejitve zaradi bolečin v sklepih, zasoplosti in drugih dejavnikov. V kontekstu razumevanja teh komponent je potrebno začeti izvajati gibalno terapijo v sedečih in ležečih položajih, s čimer se razbremeni osna obremenitev sklepov in hrbtenice ter se posledično olajša delo srčne mišice. To obdobje lahko imenujemo prilagajanje oz. adaptacija, tako fizična kot psihološka. Prav tako je priporočljivo začeti s pasivnimi amplitudnimi gibi v vseh projekcijah, seveda ob upoštevanju pacientovih osebnih značilnosti.

Zaradi pasivnih gibov se pojavi spodbuda in čustveno zanimanje za telesno vadbo, ki bo postopoma povečevala amplitudo intenzivnosti, saj se bodo povečale prilagoditvene sposobnosti vseh sistemov. Za te namene smo razvili celotno linijo tonskih miz, ki delujejo v skoraj vseh motoričnih projekcijah po danem algoritmu. Tonske mize lahko delujejo na tri načine:

  1. pasivni način,
  2. koncentrični način (mišice se krčijo pod obremenitvijo),
  3. ekscentrični način (pod obremenitvijo se mišično tkivo podaljša).

Edinstvenost in priročnost kompleksa tonskih miz je, da se lahko načini spreminjajo glede na cilje in individualno stanje pacienta. Na primer, kombinacija ekscentričnega s koncentričnim režimom pomaga povečati proizvodnjo testosterona. Po številnih znanstvenih raziskavah je znano, da testosteron ugodno vpliva na izkoriščanje maščobnih oblog, predvsem visceralne maščobe. Tudi metodološka orodja za paciente z metaboličnim sindromom vključujejo spreminjanje intenzivnosti obremenitve. Na primer, pacient zaradi detreninga ne more ustvariti zadostnega voljnega napora in odpornosti na premikajočo se platformo. Potem lahko povečamo intenzivnost vpliva tako, da skrajšamo čas počitka med serijami. Seveda do takšnega spreminjanja intenzitete ne bi smelo priti v začetni fazi, ampak malo kasneje, ko je srčno-žilni sistem dovolj prilagojen.

Potrebno je poudariti, da smo kompleks biomehanskih tabel razvili tako, da dosledno vplivajo na mišice spodnjih in zgornjih okončin ter trupa. Gibalna in motivacijska stanja oseb pripravljamo in oblikujemo za nadaljnjo integracijo v večje samostojne obremenitve. Kot rezultat kliničnih študij je bilo ugotovljeno, da se po uporabi kompleksa biomehanskih avtomatiziranih tabel indeks telesne mase zmanjša in obseg gibljivosti sklepov poveča. Istočasno se normalizirajo kazalniki presnove ogljikovih hidratov in lipidov. Bistveno se izboljša tudi psihosomatsko stanje pacientov.