Pareza sobotne noči

Radial Nerve Entrapment - Ilyas Munshi, M.D.

Verjetno ste že po samem imenu sklepali, da gre za nekakšno povezavo z alkoholom. In prav imate, je sicer v posredni povezavi s tem. Gre za nevropatijo, kjer je prizadet živec radialis, ki poteka iz brahialnega pleksusa v vratu in poteka do prstov na rokah. Je najdaljši živec zgornje okončine. Radialni živec nam omogoča motorne in senzorne funkcije roke na zadnji strani. Zaradi svoje dolžine je zelo pogosto poškodovan živec zgornje okončine. Ko pride do utesnitve živca radialisa, se okvarijo motorne in senzorne funkcije roke.

Saturday Night Palsy: A Case Discussion – International ... Kje je tu povezava z alkoholom in sobotno noč se sprašujete? Pareza sobotne noči je v resnici utesnitev radialnega živca, ko po dolgi noči pitja alkohola in omame omagamo nekje na stolu ali v postelji v nenavadnem položaju z visečo roko čez rob postelje/stola. To se pripeti v povprečju več moškim kot ženskam. V ZDA je pareza sobotne noči na 4. mestu med najpogostejšimi mononevropatijami. Lahko se zgodi kadarkoli v življenju, saj diagnoza ni vezana na določeno starost.

Simptomi:

  • mravljinčenje po roki,
  • nenavadni občutki po roki (pekoč občutek),
  • bolečina
  • izguba senzibilitete
  • padec zapestja
  • šibkost mišic

Preiskava in diagnosticiranje: Na podlagi simptomov in fizičnega pregleda in testiranja vas bo zdravnik poslal na dodatno slikovno preiskavo samo v redkih primerih, namreč klinična slika pareze sobotne noči je dovolj za samo diagnozo. Slikovna diagnostika je v pomoč za lažjo določitev prognoze in za oceno stopnje poškodbe. Za slikovno preiskavo se lahko uporabi EMG (elektromiografija), MRI (magnetna resonanca), ali ultrazvok.

Electromyography (EMG) | Nuffield Health

Hand & Wrist Treatment in New Jersey – High Mountain OrthopedicsZdravljenje: Zdravljenje kompresije radialnega živca poteka s pomočjo fizioterapije. Uporabljajo se opornice za zapestje, da ohranimo zapestje v nevtralnem položaju. Uporablja se pasivno razgibavanje in aktivne vaje, ter druge fizioterapevtske tehnike in metode za izboljšanje stanja. Podporna terapija vključuje uporabo nesteroidnih antirevmatikov, steroidnih injekcij, sistemske kortikosteroide, ter počitek. Pri hujših poškodbah radialnega živca, pa je potrebna operativna intervencija. Prognoza je odvisna od vsakega posameznika in od stopnje poškdobe živca, v povprečju je zdravljenje dolgotrajno in lahko traja od 2-4 mesecev ali celo več.