Hallux valgus

Hallux valgus je deformacija prve stoplanice, ki vodi do spremenjene mehanike sklepa, disfunkcije in bolečine okoli prizadetega sklepa. Razširjenost tega stanja je večja pri ženskah in je ena najpogostejših deformacij stopal. Številni ljudje imajo blage simptome stanja ali jih sploh nimajo, medtem ko pri drugih povzrči močne bolečine in občutek tesnenja.

Obstaja več dejavnikov in teorij zakaj nastane hallux valgus. Pri ženskah je večja pojavnost, kar je verjetno povezano z nošenjem obutvije, večji ohlapnosti vezivnih tkiv in hipermobilnosti sklepa v palcu. Visoke pete pri ženskah povzoročajo povečan pritisk na prvo stoplanico, ta pa se začne odražati z odmikanjem in stiskanje palca proti drugim prstom.

Študije tudi omenjajo pojavnost hallux valgusa pri ljudeh ki imajo skrajšavo ahilove tetive in plosko stopalo. Pri skrajšavi ahilove tetive se v stopalu poruši ravnovesje, tako določene mišice zgubijo efekt stabilizatorja na prvo stopalnico, kar povzroči da se poruši stopalni lok. Porušen stopalni lok ali plosko stopalo ima tudi povezavo z hallux valgusom.

Zdravljenje lahko poteka ne-operativno ali operativno, če neoperatvino ni bilo uspešno. Pri konzervativnem zdravljenju se pacienta poduči o pravilni izbiri obutve, nošenje distančnikov in aktivacije stopalnih mišic. Čeprav lahko spremembe obutve in dejavnosti zmanjšajo simptome, ne odpravijo osnovne patologije in ne zmanjšajo deformacije. Operacijo se svetuje takrat ko je prisotna konstantna bolečina in konzertvativno zdravljenje ni bilo uspešno.

Vsak kirurški poseg ima bolj ali manj enko izrazite stranske učinke: Oteklino, hematom, bolečina, omejeno gibanje.. Čeprav so ti simptomi povsem običajni, je potrebno opraviti temeljito okrevanju ob pomoči strokovnjakov. Rehabiltacija po hallux vagus operaciji ima več namenov:

  • zmanjšanje bolečine in otekline
  • učenje pravilnega vzorca hoje
  • popolna povrnitev gibljivosti v prizadetih sklepih
  • mobilazacija brazgotine po operaciji
  • vaje za povečanje gibljivosti gležnja in ostalih stoplanih sklkepov
  • vaje krepitev stopalnih mišic in mišic noge

Terapije še dopolnimo z uporabo aparatur kot so: magnetna terapija, ultrazvočna terapija, tecar terapija, Hi-top in laserska terapija.