Haglundova peta

Haglundova deformacija, imenovana tudi haglundova peta, je kostna deformacija na zadnji strani pete, ki lahko povzroči precejšno bolečino in nelagodje. Ta deformacija, imenovana po švedskem ortopedskem kirurgu Patricku Haglundu, ki je stanje prvi opisal v dvajsetih letih 20. stoletja, prizadene predvsem območje, kjer se Ahilova tetiva pritrdi na peto. Razumevanje Haglundove deformacije vključuje preučevanje njenih vzrokov, simptomov, diagnostičnih metod in različnih možnosti zdravljenja.

Vzroki
Natančen vzrok Haglundove deformacije ni povsem pojasnjen, vendar je bilo ugotovljenih več dejavnikov, ki prispevajo k deformaciji. Primarni dejavnik je mehanska obremenitev pete, ki jo pogosto povzorča obutev. Čevlji s togim zadnjim delom, kot so visoke pete, nenehno pritiskajo na petno kost, kar povzroči nastanek kostne izbokline. To pojasnjuje, zakaj je Haglundova deformacija

pogostejša pri ženskah, ki pogosto nosijo visoke pete.

Drugi dejavniki, ki prispevajo, so genetska predispozicija, zgradba stopala in biomehanika. Posamezniki z visokimi stopalnimi loki (cavus stopala) ali napetimi Ahilovimi tetivami so bolj nagnjeni k razvoju Haglundove deformacije, ker ti pogoji povečajo pritisk na peto. Poleg tega lahko k razvoju tega stanja prispeva tudi prekomerna pronacija, kjer se stopalo med hojo pretirano zvija navznoter. Ponavljajoč se stres in draženje, ki ga povzročata ta dejavnika, povzročita vnetje mehkih tkiv, ki obdajajo petno kost in ahilovo tetivo, kar še poslabša deformacijo.

Simptomi

Tipičen simptom Haglundove deformacije je bolečina na zadnji strani pete, posebej tam, kjer se pritrdi Ahilova tetiva. To bolečino pogosto poslabša nošenje čevljev, ki pritiskajo na deformacijo. Bolniki lahko občutijo tudi oteklino, rdečico in opazno izboklino na zadnji strani pete. V nekaterih primerih se lahko na kostni izboklini razvije burzitis, vnetje burze (s tekočino napolnjena vrečka, ki zmanjšuje trenje) kar poveča bolečino.

Bolečina, povezana s Haglundovo deformacijo, je lahko še posebej huda med dejavnostmi, ki vključujejo hojo, tek ali dolgotrajno stanje. Sčasoma lahko stanje, če ga ne zdravimo, povzroči kronično bolečino in omeji mobilnost, kar vpliva na kakovost življenja.

Diagnoza
Diagnosticiranje Haglundove deformacije običajno vključuje kombinacijo fizičnega pregleda in slikovne diagnostike. Med fizičnim pregledom bo zdravnik poiskal značilno izboklino na zadnji strani pete in ocenil bolnikovo stopnjo bolečine in obseg gibanja. Povprašajo lahko tudi o bolnikovih obutvenih navadah in morebitnih prejšnjih poškodbah pete ali Ahilove tetive.

Za potrditev diagnoze in oceno resnosti deformacije se pogosto uporabljajo slikovna diagnostika kot je rentgen ali MR. Rentgenski žarki lahko razkrijejo prominenco kosti in morebitne s tem povezane strukturne nepravilnosti, medtem ko skeniranje MR zagotavlja podrobne slike mehkih tkiv, vključno z Ahilovo tetivo in burzo. Ta diagnostična orodja so ključna pri razlikovanju Haglundove deformacije od drugih stanj, ki lahko povzročijo bolečine v peti, kot je tendinitis Ahilove tetive ali retrokalkanealni burzitis.

Zdravljenje
Zdravljenje Haglundove deformacije je namenjeno lajšanju bolečine, zmanjšanju vnetja in preprečevanju nadaljnjega draženja. Konzervativne možnosti zdravljenja običajno vključujejo kombinacijo sprememb življenjskega sloga, menjave obutve in fizioterapija.

Eden najučinkovitejših načinov obvladovanja Haglundove deformacije je menjava obutve. Pacientom svetujemo, naj se izogibajo čevljem s togim zadnjim delom ali visokimi petami in se raje odločijo za čevlje z mehkim, oblazinjenim zadnjim delom in ustrezno oporo za lok. Ortotični vložki po meri lahko pomagajo tudi s prerazporeditvijo pritiska stran od pete in izboljšanjem poravnave stopala.

Fizioterapija je lahko koristna pri lajšanju simptomov in preprečevanju. Raztezne vaje za Ahilovo tetivo in mečne mišice lahko pomagajo zmanjšati napetost v petni kosti, medtem ko lahko krepilne vaje za stopalo in gleženj izboljšajo splošno biomehaniko. Fizioterapevti lahko uporabljajo tudi tehnike, kot so ultrazvočna terapija, uporaba ledu in masaža, da zmanjšajo vnetje in bolečino.

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) se lahko uporabljajo za obvladovanje bolečine in vnetja, povezanih s Haglundovo deformacijo. V primeru hude bolečine ali dolgotrajnih simptomov se lahko dajo injekcije kortikosteroidov za zmanjšanje vnetja. Vendar je treba te injekcije uporabljati previdno, saj lahko sčasoma oslabijo ahilovo tetivo.

Če konzervativno zdravljenje ne pomaga, je morda potreben kirurški poseg. Operacija Haglundove deformacije običajno vključuje odstranitev kostne izbokline in morebitnega vnetega tkiva ter v nekaterih primerih popravilo ali podaljšanje Ahilove tetive. Namen tega postopka, znanega kot kalkanealna osteotomija, je preoblikovanje petne kosti in razbremenitev pritiska na ahilovo tetivo.

Pooperativno okrevanje vključuje obdobje imobilizacije, ki mu sledi postopna rehabilitacija za povrnitev moči in prožnosti.