Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova bolezen imenovana tudi vikinška bolezen ali palmarna fibromatoza je stanje, pri katerem se eden ali več prstov na roki trajno upogne. Prizadane fascijo roke kar povzroči kontrakutrno deformacijo. Najpogosteje sta prizadeta prstanec in mezinec. Bolezen se začne na dlani kot neboleči vozlički.

Dupuytrenovo kontrakturo običajno opazimo pri belcih, pri katerih je večja verjetnost, da bodo prizadeti moški kot žesnke. Pri moških se Dupuytrenova kontraktura najpogosteje pojavi po 50. letu starosti. Pri ženskah se ponavadi pojavi pozneje in je manj huda. Pogosto se najprej pojavi samo v eni roki, pri čemer prizadene desno roko dvakrat pogosteje kot levo. Približno 80 odstotkov prizadetih posameznikov sčasoma razvije bolezen tudi na drugi roki. Motnja lahko prizadetim posameznikom oteži ali onemogoči opravljanje ročnih opravil, kot je priprava hrane, pisanje ali igranje glasbil.

Dupuytrenova bolezen je genetska motnja, ki je pogosto podedovana avtosomno dominantno, vendar je najpogosteje opažena z večfaktorsko etiologijo. Povezujejo jo s sladkorno boleznijo, epileptičnimi napadi, kajenjem, alkoholizmom, virusom HIV in žilnimi boleznimi.

Dupuytrenova kontraktura se običajno najprej pojavi kot en ali več majhnih trdih vozličkov, ki jih je mogoče videti in otipati pod kožo dlani. Pri nekaterih obolelih ostanejo vozliči edini znak motnje in občasno celo izginejo brez zdravljenja, v večini primerov pa se stanje postopoma slabša. V mesecih ali letih se razvijejo tesni trakovi tkiva, imenovani vrvice. Te vrvice postopoma vlečejo prizadete prste navzdol, tako da se zvijejo proti dlani. Ko se stanje poslabša, postane prizadete prste težko ali nemogoče iztegniti. Najpogosteje je prizadet četrti (prstanec) nato mu sledi peti prst (mezinec).

Približno ena četrtina ljudi z Dupuytrenovo kontrakturo dobi vnetje, občutek pekočega ali srbečega v prizadeti roki. Lahko tudi čutijo pritisk ali napetost, zlasti ko poskušajo zravnati prizadete sklepe.

Zdravljenje bolezni lahko poteka konzervativno, z injekcijami kolagena ali kirurško. Za operacijo se odloči, ko je motena funkcija roke in ko je kontraktura v metakarpofalangealnih sklepih večja od 30-40 stopinj.

KLJUČNE TOČKE O DUPUYTRENOVI BOLEZNI

  • ponavadi ne boli
  • na dlani se najprej rezvijejo majhni vozlički
  • večkrat prizadane moške, večkrat je prizadeta desna roka
  • Ni nujno, da se bo bolezen razvila, pri nekaterih ostanejo samo vozliči.