Poškodba srednje križne vezi

Koleno je največji sklep v našem telesu. Povezuje spodnji in zgornji del noge. V resnici je koleno precej kompleksen sklep, je formacija dveh povezav, to je pogačice s stegnenico in stegnenice z golenico. Sklep nam omogoča, da koleno lahko upogibamo in iztegujemo, prav tako pa tudi rahlo rotiramo navznoter ali navzven. Da koleno lahko tako premikamo in je hkrati le to tudi stabilno, pa poskrbijo ligamenti.

Anatomy of the Knee - Comprehensive OrthopaedicsKolenski sklep sestoji iz 4 glavnih ligamentov:

– medialni kolateralni ligament (MCL)

– lateralni kolateralni ligament (LCL)

– sprednja križna vez (ACL)

– zadnja križna vez (PCL)

Najpogosteje poškodovan ligament je sprednja križna vez. Prav tako je poškodba sprednje križne vezi ena izmed najpogostejših športnih poškodb.

Čemu sploh služi sprednja križna vez (ACL)? Kot je bilo že omenjeno je to ligament, ki prispeva k stabilnosti kolena. Poteka diagonalno od stegnenice do golenice in se križa z zadajšnjo križno vez. Kontrolira premike golenice in preprečuje prekomeren premik golenice v smeri naprej, ter prekomerne rotacije golenice. Ob poškodbi sprednje križne vezi tako lahko pride do nestabilnosti kolena.

Poškodbe ACL so v 70-80% nekontaktne narave. Večinoma pride do poškodbe zaradi hitre spremembe smeri, pivotiranja (obračanja na eni nogi), ter skakanja. Pri tem je problem pristajanja na eni nogi z rotacijo in hkratno zunanjo silo na koleno. Pri tri četrtini poškodb sprednje križne vezi pride tudi do poškodbe sosednjih struktur (kot so stranske vezi, meniskusi, hrustanec). Najbolj nagnjene k poškodbam sprednje križne vezi naj bi bile ženske. Večje tveganje za nastanek take poškodbe pa predstavljajo športi kot so nogomet, košarka, rokomet, smučanje in tenis. Populacija, ki je najbol prizadeta so ljudje stari od 15-45 let. Eden izmed dejavnikov tveganja je tudi mišično nesorazmerje med sprednjimi in zadnjimi stegenskimi mišicami, kot tudi nesorazmerje med obema nogama.

Kako se kaže poškodba sprednje križne vezi?

  • Glasen pok ob poškodbi
  • Klikanje in pokanje kolena med gibanjem
  • Bolečina (nekje en teden, nato se postopno zmanjšuje)
  • Oteklina (le ta se povečuje z gibanjem)
  • Omejeno je gibanje v kolenskem sklepu (upogibanje in iztegovanje)
  • Pojavi se varovalni spazem
  • Možne krvavitve pod kožo
  • Občutek nestabilnosti kolena (kot da »plava«)

Za diagnosticiranje se izvedejo različni testi, ki potrdijo ali ovržejo poškodbo ACL. Poleg testov se uporablja tudi diagnostično slikanje. Uporabljeno diagnostično slikanje je magnetna resonanca. Določimo lahko tudi stopnjo poškodbe. Pri prvi stopnji je ligament rahlo nategnjen, pri drugi stopnji pride do delnega raztrganja ligamenta in pri tretji stopnji pride do popolnega pretrganja ligamenta.

Zdravljenje poškodbe ACL je lahko samo konzervativno ali operativno in konzervativno. Tip zdravljenja je odvisen od resnosti same poškodbe, ter kakšne težave ima posameznik zaradi le te. Operacija načeloma pride v upoštev pri ljudeh, ki se rekreativno ukvarjajo s športom in pri športnikih. Za starostnike in ljudi, ki so manj aktivni večinoma rekonstrukcija ACL ni indicirana. Takrat se poškodbo zdravi samo z konzervativno terapijo-to je fizioterapijo. V akutni fazi travme vključimo v program fizioterapije RICE protokol (rest-počitek, ice-hlajenje, compression-kompresija in elevation-dvig poškodovane noge). Pri odpravi bolečine in edema si dodatno pomagamo s fizikalnimi metodami in tehnikami. Glavni del rehabilitacije pa je vadba. Najprej pričnemo z vajami za povečevaje obsega giba, priključimo še vaje za krepitev mišic nog, ter vaje za izboljšanje ravnotežja in stabilnosti. V kasnejši fazi pa počasi preidemo v funkcionalno vadbo, ki posamezniku omogoča vrnitev v aktivnosti, ki jih je izvajal pred poškodbo. Predviden čas rehabilitacije je od 6 do 9 mesecev. Fizioterapija je pomemben člen tako same obravnave po poškodbi brez operacije, kot tudi predpriprave pred operacijo in kasnejše rehabilitacije.